Харчування

У нашому санаторії діє структура 3-4 разового харчування з використанням рекомендованої системи діє служба лікувального харчування, побудована за принципами дієтичних раціонів, що передбачають індивідуальні підходи: роздільну систему. Тому харчування в санаторії приносить не тільки задоволення, а й завдяки
консультаціям досвідченого лікаря дієтолога, — відчутні результати у покращенні роботи органів травлення, серцево-судинної системи, захворювання нирок та сечового міхура та опорно-рухового апарату. Лікувальних дієт за Певзнером існує близько 15-ти – це «калієві», «магнієві», протизапальні і гіпосенсибілізуючі системи харчування. Все це дозволило ввести та успішно використовувати лікувальні столи як найважливіший елемент у комплексному лікуванні хворих не тільки захворюваннями органів травлення, але й страждаючих від ревматизму, гіпертонії, атеросклерозу, хвороб серця, нирок, печінки, жовчного міхура, порушень обміну речовин.

Основними принципами номерних дієт-столів за Певзнером є правильний підбір продуктів, дотримання необхідної технології кулінарної обробки їжі, час і кратність основних прийомів їжі. Дані дієти можуть використовуватися і в домашніх умовах, а не тільки в лікарнях та лікувально-профілактичних закладах. Це дозволило успішно використовувати ці дієти в комплексному лікуванні хворих не тільки із захворюваннями органів травлення, але й при гіпертонічній хворобі, подагрі, захворюванні нирок, печінки, ревматоїдної патології. При зміні характеру харчування змінюється обмін речовин в організмі, що дозволяє нам активно впливати на перебіг хвороби.
Наприклад, при цукровому діабеті порушується засвоєння вуглеводів, у зв’язку з чим усувається з харчування складні цукру або замінюють на цукрозамінники (при легкому ступені) та обмежують продукти багатих на крохмаль (дієта №9). Так, при гастритах з гіперсекрецією шлункового соку з харчового раціону виключають продукти, які є сильними подразниками шлунково-кишкової секреції.

ДИТЯЧЕ ХАРЧУВАННЯ
При плануванні дитячого харчування та складанні харчового раціону пильна увага приділяється оптимальному задоволенню фізіологічної потреби зростання та розвитку
дитячого організму в необхідних харчових речовин, а також енергії з урахуванням вікових особливостей
дозрівання. При розробці меню ми дотримуємося 3-х основних правил:
1. Обов’язкове дотримання режиму живлення.
2. Обіди, сніданки та вечері складені зі страв, насичених якісними продуктами,
корисними для дитячого організму.
3. Найсуворіший контроль над продуктами, що надходять у розпорядження кухонних
працівників та над технологією приготування страв (щодня).
Санаторій містить кілька профілактичних та лікувальних програм, ефективність яких, зокрема, залежить від якості харчування. При складанні
меню ми неодмінно враховуємо рекомендації нашого доктора дієтолога та збагачуємо раціон вітамінними дієтами, продуктами, багатими на мінеральні речовинами – усіма
інгредієнтами, що сприяють росту та нормальному розвитку дитячого організму. Звісно, ​​яка їжа без смачного десерту: завжди на столі свіжі фрукти та овочі від
перевірених постачальників. У зв’язку зі складною екологічною ситуацією, яка має місце в даний час я у навколишньому середовищі, лікувально-профілактичне харчування (дієтотерапія)
набуває все більшого значення.

У нашому санаторно-курортному закладі найчастіше використовуються дієти:
– № 5 (захворювання печінки та жовчних шляхів);
– №6 (подагра та сечокам’яна хвороба);
Також успішно використовуються інші дієти:
– № 8 (ожиріння);
– №9 (захворювання на цукровий діабет);
– №15 (показаннями до призначення дієти є різні захворювання, які не вимагають
спеціальних лікувальних дієт та без порушень стану
травної системи).

Харчування дорослих відпочиваючих здійснюється за замовленим меню, яке складено відповідно до перспективного, раціонального 2-тижневого меню з урахуванням сезонності продуктів. У санаторії є фірмові страви. У харчуванні відпочиваючих широко використовуються овочі та фрукти, морепродукти (кальмари, морська капуста), морська риба, молочні продукти, соки та ін.
Харчування дітей прийнятих до санаторію здійснюється за складеним 2-тижневе меню з урахуванням сезону та віку дітей (6 вікових груп).
Два зали мають 300 посадкових місць. Медперсонал, працівники харчоблоку, висококваліфіковані кухарі, виконують все можливе, щоб відпочиваючі санаторію «Одеса» відчували себе здоровими.

Графік роботи їдальні:

Сніданок – 8.00-9.00,
обід – 13.00-14.00,
вечеря – 17.30-18.30.

Безпека харчування – перш за все! Персонал нашого санаторію усвідомлює ту відповідальність, яку ми несемо за здоров’я
довірених нам дітей, тому якщо говоримо про багаторівневий контроль над якістю продуктів, отже, він існує не на словах.

Відповідальність за здоров’я, а іноді й життя, дітей ми реалізуємо наступним чином:

1. Неухильно дотримуємося норм, рекомендованих Міністерством охорони здоров’я
щодо розробки меню.
2. Не включаємо в меню страви, заборонені для приготування у санаторно-оздоровчих
закладах, використовуємо строго певний набір продуктів.
3. Дотримуємося санітарно-гігієнічних вимог та технологій з приготування їжі,
керуємося при цьому діючими нормативними актами та приписами.
4. Проводимо найсуворіший відбір кухонних працівників та інших працівників,
відповідальних за організацію харчування.
5. Довіряємо розробку меню кваліфікованому лікарю дієтологу та технологу та
керівництвом санаторію.
6. Ми укладаємо договори з постачальниками, які готові нам постачати екологічно
чисті продукти за пільговими цінами, таким чином знижуємо
вартість путівки без шкоди якості харчування.
Професіоналізм працівників громадського харчування і щоденний контроль медичного
персоналу забезпечують смачне і збалансоване харчування.
Послуги харчування, що надаються санаторієм відповідають встановленим
стандартам, що підтверджує сертифікат відповідності НАССР

№ UA.OD.QM.0126-19, виданий органом відповідності – органом з сертифікації продукції, процесів та послуг ДП «Одесастандартметрологія»

[Total: 1    Average: 5/5]