Семінар «Арт-терапія в подоланні наслідків психічної травми»

З 24 по 26 липня на базі санаторію “Одеса” проводився навчально-практичний семінар

«АРТ-ТЕРАПІЯ В ПОДОЛАННІ НАСЛІДКІВ ПСИХІЧНОЇ ТРАВМИ»
Для спеціалістів, що працюють з клієнтами, які постраждали під час військових подій
Тренери:
Вознесенська Олена Леонідівна, к. психол. н., с. н. с. Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, президент ВГО «Арт-терапевтична асоціація» (Київ)
;
Скибицька Юлія Миколаївна, практичний психолог, арт-терапевт, бодинамичний терапевт-практик, член ВГО «Арт-терапевтична асоціація» (Київ).

Метою проведення семінару є навчання спеціалістів допомагаючих професій основам роботи в методі арт-терапії та способам відкриття ресурсів один одного. 
– Особливості арт-терапії як методу допомоги. Основні поняття арт-терапії. Діагностичний потенціал арт-терапевтичних технік і інтерпретація в арт-терапії. Арт-терапія в роботі з настроями, відчуттями, почуттями. Арт-терапевтичний ресурс у роботі з психічною травмою.
– Теорія травми. Основні уявлення про психічну травму. Основні підходи до розуміння психічної травми. Фізичні прояви психічної травми. Тілесно-орієнтовані техніки роботи з межами. Виявлення і трансформація травматичних переживань, пов’язаних з шоком, за допомогою тілесного усвідомлення. Варіанти роботи з незавершеними тілесними реакціями: реакція боротьби, реакція втечі. Техніка роботи з болем, агресією. 
– Психотерапевтична допомога у подоланні психічної травми. Стадії подолання психічної травми. Особливості роботи з травматичними переживаннями. Основні підходи в роботі з кризовими станами. Посттравматичний розвиток особистості. Робота з глиною.
– Інтеграція арт-терапевтичних та медіаосвітніх технологій у подоланні психічної травми. — Ресурсні можливості медіа-клубу як засобу роботи з травматичними переживаннями. Допомога у відреагуванні агресії. Техніки вивільнення витіснених емоцій. Робота з сильними почуттями. Техніка розмазування. Малювання руками.
– Психотерапевтичні можливості роботи з тілом в травматерапії. Принципи і навички психосоматичної терапії психічної травми.
– Шокова травма. Тілесно-орієнтовані техніки заземлення, центрування, контейнерування. Арт-терапевтичний дебрифінг. Методологія роботи з переживаннями важкої втрати. Виявлення і трансформація травматичних переживань, пов’язаних з шоком, за допомогою тілесного усвідомлення. Тілесні ресурси в опануванні психічної травми.

Мета: освоїти навички, що допомагають опанувати стресові реакції тіла; відновлювати відчуття стійкості і стабільності; розвивати довіру до себе і інших; вивільняти сильні затиснуті почуття, які виникли під час травматичних подій, використовувати медіа як ресурс у подоланні психічної травми.
Проводилась арт-терапевтична робота з різними модальностями: з малюнком, звуком, диханням, рухом, тілом.
Група обмежена по кількості – до 27 осіб учасників.
По завершенню учасники отримують сертифікати встановленого зразку з підтвердженням кількості освітніх годин.

[Total: 0    Average: 0/5]